Aloittelijan opas / Loppupelin perusteet

Yleisiä periaatteita loppupelissä

Toisin kuin keskipelissä, loppupelissä kuningas osallistuu aktiivisesti peliin. Kun laudalla on vähemmän nappuloita, on vaara joutua mattiin pienempi. Erityisesti daamien poissaolo rohkaisee kuningasta tulemaan laudan keskelle. Kuningas onkin tornin jälkeen vahvin nappula loppupelissä. Se on tehokas katkaisemaan sotilaiden reitit ja tukemaan omia nappuloita.

Vapaasotilaiden tehtävä loppupelissä on korottua mahdollisimman nopeasti. Tähän saatetaan tarvita kuninkaan tukea, jos vastustaja muuten pystyisi katkaisemaan sotilaan reitin korotusruutuun. Jos pelaajalla ei ole vapaasotilaita, pystyy niitä luomaan sivusoiden sotilasmassoista sopivilla vaihdoilla. Jos omat sotilaat ovat lähempänä korotusruutua kuin vastustajan, niin voidaan tarvittaessa uhrata parikin sotilasta niin, että yksi pääsee juoksemaan läpi vastustajan sotilasrintaman.

Torniloppupelit ovat yleisin loppupelityyppi. Niissä ratkaisee sekä tornin että kuninkaan aktiivisuus. Jos siis on mahdollista valita minne tornin sijoittaa, niin sellaiseen paikkaan, jossa sillä on eniten liikkumamahdollisuuksia ja uhkaa vastustajan sotilaita. Yleisesti tornit pitäisi pelata vapaasotilaan taakse, jos sitä ei voida blokata, koska tällä tavoin voitetaan vastustajalta arvokkaampi nappula, kun sotilas etenee ja se lyödään korotettessa tai hiukan ennen sitä.

Lähettien ja ratsujen kanssa on pyrittävä hyödyntämään niiden vahvoja puolia. Ratsut ovat parempia suljetuissa asemissa tai kun sotilaita on vain yhdellä puolella lautaa. Lähetti taas pystyy tarvittaessa pysäyttämään sotilaita eri puolilta lautaa. Jos laudalle on jäänyt sotilaiden lisäksi vain eri väriset lähetit, niin asema on usein tasapeli, vaikka toisella olisi kaksikin sotilasta enemmän. Sotilaat on vain pelattava oman lähetin värisille ruuduille ja kuningas blokkaamaan vastustajan kuninkaan etenemistä. Lähetti pysäyttää sotilaat.

Kuningas ja kaksi tornia vs. kuningas

Kuningas ja kaksi tornia vastaan kuningas on matti muutamassa siirrossa. Täytyy vain valita mihin laudan reunaan kuningas pakotetaan. Sen jälkeen tornit vuoron perään shakkaavat kuningasta perättäisiltä riveiltä. Jos kuningas siirtyy vapaaehtoisesti laudan reunaa kohti, rajoitetaan sen liikkuma tila ennen kuin shakataan. Jos kuningas uhkaa tornia, siirretään torni yksinkertaisesti laudan toiselle reunalle. Esimerkiksi seuraavasta asemasta saadaan matti siirroin:

1. Ta3 Kc4 2. Th2 Kb4 3. Tg3 Kc4 4. Th4+ Kd5 5. Tg5+ Ke6 6. Th6+ Kf7 7. Ta5 Kg7 8. Tb6 Kf7 9. Ta7+ Kf8 10. Tb8#

Kuningas ja daami vs. kuningas

Kuninkaalla ja daamilla mattia tehtäessä tarvitaan kuninkaan apua. Daami ei selviä urakasta yksin. Tarkoitus on taaskin ajaa kuningas laudan reunaan, mutta varoa tekemästä pattia. Erityisesti tilanne, jossa vastustajan kuningas on nurkassa ja daami on ratsun askeleen päässä siitä, on patti. Daamin kanssa voi hyödyntää sitä, että se liikkuu myös diagonaaleja pitkin. On kätevää rajata vastustajan kuninkaan aluetta hyödyntämällä sitä, että kuningas ei voi koskaan uhata daamia siirtymällä sen viereen. Tässä on esimerkki siitä, miten matti tehdään:

1. Kg2 Kd5 2. Kf3 Kc4 3. De5 Kd3 4. Dd5+ Kc3 5. Ke2 Kc2 6. Dc4+ Kb1 7. Kd2 Kb2 8. Db4+ Ka1 9. Kc2 (9. Db3?? patti) Ka2 10. Da4#

Kuningas ja torni vs. kuningas

Kunigas ja torni tekevät yksinäisestä kuninkaasta matin, mutta se on hiukan työläämpi kuin daamin kanssa. Tämä johtuu siitä, että kuningas voi uhata tornia vinottaisesta ruudusta ja viivyttää mattia. Kuitenkin sen pitäisi onnistua alle 25 siirrossa, jos pahoja virheitä ei tule. Idea on sama kuin daamin kanssa. Tässä on esimerkki:

1. Kg2 Kd5 2. Kf3 Kd4 3. Ta5 Kd3 4. Td5+ Kc4 5. Ke4 Kc3 6. Kd3 Kc4 7. Tf5 Kc3 8. Tc5+ Kb4 9. Kd4 Kb3 10. Kd3 Kb4 11. Te5 Kb3 12. Tb5+ Ka4 13. Kc4 Ka3 14. Kc3 15. Ka2 Ta5+ 16. Kb1 Ta4 17. Kc1 Ta1#

Kuningas ja kaksi lähettiä vs. kuningas

Matti kahdella lähetillä onnistuu suhteellisen helposti. Se on yleensä nopeampi kuin matti tornilla, mutta vaatii hiukan erilaista lähestymistapaa ja hyvää nappuloiden koordinaatiota. Lähettipari pystyy sulkemaan vastustajan kuninkaan reitin täysin. Taas kuningas ajetaan ensin laudan reunaan ja sitten nurkkaan, johon lähetit matin tekevät. Se on myös mahdollista tehdä laudan reunaan, jos yksinäinen kuningas sattuu siirtymään sellaiseen ruutuun, josta matin saa. Seuraavassa on esitetty matti kahdella lähetillä:

1. Le6 Kf4 2. Kg2 Ke4 3. Kg3 Ke3 4. Lf5 Kd2 5. Kf3 Kc1 6. Ke3 (6. Ke2?? patti) Kd1 7. Lb2 Ke1 8. Lc2 Kf1 9. Kf3 Ke1 10. Lc3+ Kf1 11. Ld3+ Kg1 12. Kg3 Kh1 13. Lc4! (13. Ld4?? patti) Kg1 14. Ld4+ Kh1 15. Ld5#

Kuningas ja sotilas vs. kuningas

On tärkeää tietää miten voittaa tai tehdä tasapeli loppupelissä kuningas ja sotilas vastaan kuningas. Tämä johtuu siitä, että monet sotilasloppupelit johtavat lopulta tähän loppupeliin. Kuninkaiden sijainnista riippuu koko pelin kohtalo. Jos sotilas pääsee juoksemaan takariville, niin peli on ohi, koska daamilla matti tulee nopeasti, kuten yllä on osoitettu. Siksi on tärkeää osata nopeasti laskea pystyykö kuningas pysäyttämään sotilaan. Tämän voi laskea siirto kerrallaan, mutta nopeampi tapa on kuvitella sotilas sellaisen neliön nurkkaan, jonka sivun pituus on sotilaan etäisyys korotus ruudustaan. Siis, jos sotilas on ruudussa a3, niin neliön nurkat ovat ruudut a3-a8-f8-f3. Jos vastustajan kuningas on tuon neliön sisällä tai siirtyy juuri sen sisälle, koska on hänen vuoronsa, niin kuningas ehtii lyömään sotilaan ennen kuin se korottuu. Muutoin uusi daami on varma.

Mielenkiinntoisempi tämä materiaaliyhdistelmä on, jos vastustajan kuningas on sotilaan edessä ja oma kuningas suojaa sotilasta. Tällöin, jos oma kuningas saadaan sotilaan eteen suojaamaan sen korotus, niin peli on selvä, paitsi jos kyseessä on a- tai h-sotilas, jolloin peli on tasapeli, koska vastustajan kuninkaan on vain mentävä nurkkaan, jolloin sotilaan edetessä se jää pattitilanteeseen. On myös mahdollista, että vastustajan kuningas pakottaa sotilaan omaavan kuninkaan pysymään sotilaan edessä, estämässä sen korotus, siirtymällä c- tai vastaavasti f-linjalla aina toista kuningasta vastapäätä.

Muilla kuin reunasotilailla tärkeäksi nousee tilanne nimeltä oppositio. Tämä tarkoittaa sitä, että kuningas on samalla rivillä tai linjalla kuin toinen kuningas, niin että niiden välissä on vain yksi ruutu. Tällöin opposition on voittanut se pelaaja, jonka vastustajan siirtovuoro on. Tällöin vastustajan on nimittäin väistyttävä kuninkaallaan jommalle kummalle sivulle tai peräännyttävä, jos muita nappuloita ei voi liikuttaa. Tästä opposition voittanut pelaaja hyötyy pääsemällä etenemään.

Jos sotilas on 5. rivillä tai kauempana korotusruudusta, ratkaisee oppositio. Jos sotilaan omaava kuningas pääsee sotilaan edessä olevan ruudun edessä olevaan ruutun tai sen viereisiin ruutuihin, niin että vastustajan kuningas on sen ja korotusruudun välissä, niin sotilas korottuu. Siis esimerkiksi näin:

Tästä peli jatkuisi esimerkiksi 1...Kd7 2. Kd5 (oppositio) Kc7 3. Ke6 Kd8 4. Kd6 Kc8 5. d4 Kd8 6. d5 ja päästään asemaan:

Tässä tilanteessa sotilas on 6. rivillä, joten riittää, että kuningas on yhden ruudun sotilaan edessä. Jäätiin siis mustan vuoroon. Peli ratkeaisi seuraavasti: 6...Kc8 7. Ke7 Kc7 8. d6+ Kb8 9. d7 ja sotilas korottuu. Mutta entä jos olisikin valkean vuoro? Peli jatkuisi silloin: 1. Ke6 Ke8 2. d6 Kd8 3. d7 Kc7 4. Ke7 ja sotilas korottuu. [1]

Mutta entä, jos heti tuossa alkuperäisessä asemassa valkea olisi alkanut tuoda sotilasta eteenpäin? Katsotaan: 1...Kd7 2. d4 Kc7 3. d5 Kd7 4. d6 Kd8! 5. Kc6 Kc8 6. Kd5 Kd7 7. Kc5 Kd8! ja asema toistuu. Valkea ei voi edetä sotilaallankaan, koska seuraisi: 6. d7+ Kd8 7. Kd6 patti ja muut kuninkaan siirrot menettävät sotilaan. Yleisesti kannataa muistaa, että kuningas on tuotava sotilaan eteen ensin, ja sitten vasta edettävä. Sotilas ei saa tulla toiseksi viimeiselle riville shakilla, koska se johtaa tasapeliin. [1]

Vaikeammista loppupeleistä

Vaikeammista loppupeleistä mainittakoon esimerkiksi kuningas, ratsu ja lähetti vastaan kuningas, joka on matti 35 siirrossa tarkalla pelillä. Se johtaa aloittelijoilla usein tasapeliin, koska mattia ei saada alle 50 siirrossa. Sen sijaan kuningas kaksi ratsua kuningasta vastaan on aina tasapeli, mutta jos yksinäisen kuninkaan lisäksi laudalla on sotilas, saattaa matti onnistua! Kuningas ja daami vastaan kuningas ja ratsu tai lähetti on helppo voitto. Daamin omaavan pelaajan on vain vältettävä joutumasta tilanteeseen, jossa vastustaja uhkaa yhtä aikaa daamia ja kuningasta. Kuningas ja daami vastaan kuningas ja torni on myös voitto daamin puolelle, mutta vaati tarkkaa työtä, koska torni ja kuningas pitää ensin saada erilleen toisistaan, ja sitten uhata molempia yhtä aikaa. Kuningas ja daami vastaan kuningas ja toiseksi viimeisellä rivillä oleva sotilas on voitto daamin puolelle ellei kysessä ole a-, c-, f- tai h-sotilas, jolloin heikompi osapuoli pelastautuu pattiin. Kuningas ja torni vastaan kuningas ja ratsu tai lähetti on tasapeli yleisessä asemssa ja kuningas ja torni sekä ratsu tai lähetti vastaan kuningas ja torni on myös tasapeli. [1, 5]


Pääsivulle