Aloittelijan opas / Taktiikka

Taktiikan merkitys

Taktiikan hallitseminen on kaikki kaikessa. Erityisesti aloittelija ja harrastelija tasolla lähes kaikki pelit ratkeavat taktisiin kuvioihin. Taktiikan hallitseminen on tärkeämpää kuin muut osa alueet pelistä, koska on todennäköistä, että jokaisessa pelissä törmätään johonkin taktiseen muunnelmaan. Taktiikalla voidaan ratkaista ongelmia, joiden ratkaiseminen puhtaasti strategisin keinoin olisi hidasta tai mahdotonta. Taktiikkaa on monen tasoista. Se ulottuu lyöntisarjojen laskemisesta peruskuvioiden kautta aina sommitelmiin asti. Taktiikan kehittäminen hyödyttää myös vahvoja pelaajia. Suurmestari on yleensä vahvempi taktisesti kuin kansainvälinen mestari, joka taas päihittää kenet tahansa vahvan kerhopelaajan taktiikassa. Aseman arviointi taidosta ei ole hyötyä, jos häviää taktisella materiaalia tai joutuu mattiin.

Haarukka

Haarukka tarkoittaa tilannetta, jossa yksi nappula uhkaa yhtä aikaa kahta suojatonta nappulaa (tai ruutua yleisessä tapauksessa). Jos toinen nappula sattuu olemaan kuningas, kysesssä on shakki, ja toinen nappula on silloin todennäköisesti tuhoon tuomittu. Erityisen hyvä haarukoinnissa on ratsu. Tämä johtuu paitsi siitä, että se hyppii esteiden yli, niin myös siitä, että se voi haarukoida seitsemän nappulaa yhtä aikaa (lähtöruudussahan ei ole nappulaa). Ohessa on esimerkki ratsuhaarukasta:

Kysessä on oikea perhehaarukka, kun sekä kuningas että daami ovat uhattuna tornin lisäksi. Myös daami on hyvä haarukoimaan. Ohessa on daamin haarukka:

Nappuloista ainakin yksi jää lyötäväksi. Haarukka onkin erittäin tehokas ase yhdistettynä muihin taktisiin kuvioihin. Tässä on vielä yksi esimerkki, jossa haarukka ratkaisee peli. Musta ei voi torjua kahta matin uhkausta yhtä aikaa:

Kiinnitys

Kiinnitys on hyvä menetelmä, jos halutaan, että jokin nappula ei liiku. Siinä lähetti, torni tai joskus daami on samalla linjalla kahden vastustajan nappulan kanssa niin, että jos lähempänä sitä oleva nappula siirtyy, niin toinen voidaan lyödä tuota linjaa pitkin. Siis esimerkiksi näin:

Musta ratsu ei voi siirtyä, koska muutenhan lähetti löisi mustan daamin. Ratsu on siis kiinnitetty. Jos nappula, jota vasten kiinnitys tehdään, on kuningas, on kiinnitys ehdoton. Muuten kiinnitetty nappula voi ehkä liikkua, jos materiaalin menetys ei haittaa. Kiinnityksellä voi helposti voittaa materiaalia. Esimerkiksi seuraavassa asemassa torni on mennyttä, koska se ei voi liikkua:

Sekä kiinnitykselle että haarukalle on sukua taktinen kuvio, jossa heikompi nappula ikään kuin kiinnittää vahvemman, jolloin tämän on siirryttävä ja nappula, jota vasten se oli kiinnitetty, joutuu lyödyksi. Siis esimerkiksi näin:

Paljastusshakki

Paljastus yleensä tarkoittaa shakissa sitä, että jokin nappula, joka on tukkinut lähetin, tornin tai daamin linjan siirtyy pois sen edestä paljastaen näin takanaan olevan nappulan. Tämä on tehokasta, koska näin paljastava nappula voi uhata jotain muuta, kun paljastettu nappula uhkaa toista. Tällaiset uhkaukset ovat vaikeita torjua. Paljastusshakissa paljastava nappula siirtyy pois lähetin, tornin tai daamin edestä niin, että kuningas, joka on samalla linjalla joutuu shakkiin. Yleensä näin voitetaan materiaalia, koska shakkiin on pakko vastata ja paljastava nappula voi tehdä tuhojaan vapaasti sillä aikaa. Tässä on esimerkki:

1. Le4 voittaa daamin, koska kuninkaan on siirryttävä pois shakista ja daami on uhattuna.

Kaksoisshakki

Kaksoisshakki on myös paljastusshakki, mutta nyt paljastavakin nappula shakkaa. Tällainen shakki on vaarallinen, koska siihen voi vastata vain kuninkaan siirrolla. Tämä johtuu siitä, että molempien nappuloiden shakkia ei voi estää yhtä aikaa. Usein kaksoisshakit ovat keino pakottaa kuningas mattiin. Tässä on esimerkki:

Musta on johdossa materiaalissa ja uhkaa matti, mutta nyt ratkaisee paljastusshakin voima! 1. Lf6++! Ke8 (tai Kc8) 2. Td8#.

Takarivin matti

Takarivin matti on tavallinen teema shakkipelissä. Tällä tarkoitetaan sitä, että vaikka kuningas onkin parhaassa suojassa linnottautuessaan, koska silloin kuninkaan eteen saadaan sotilasmuuri, niin juuri tuo sama sotilasmuuri estää kuninkaan pakoon pääsyn, jos sitä shakataan viimeiseltä riviltä. Seuraavassa on esimerkki takarivin matista:

Nyt seuraa: 1. Dd8+! Txd8 2. Txd8+ Txd8 3. Txd8#. Tätä teema pystyy varioimaan erilaisissa tilanteissa ja sitä pystyy käyttämään uhkauksena jonkin toisen päämäärän saavuttamiseksi.

Pussimatti

Pussimatti on matti, jossa kuningas on liikuntakyvytön, koska sen omat nappulat ovat sen pussittaneet. Usein pussimattiin liittyy esimerkiksi daamin uhraus, jotta nappulat saadaan tiiviisti kuninkaan ympärille. Sitten ratsu yksinkertaisesti shakkaa ja tekee matin. Eli tässä on esimerkki, joka on peruspussimatti:

Nyt seuraa: 1. Da7+ Kh1 Tässä voi syöttää tietysti tornin ja daamin. 1...Kf2 2. Df2# ei tietenkään käy. 2. Rf2+ Kg1 3. Rh3++! Kh1 4. Dg1+!! Txg1 5. Rf2#. Tämä on muistamisen arvoinen kuvio.

Suojaavan nappulan harhautus (tai ylikuormittaminen)

Suojaavan nappulan harhautus tarkoittaa sitä, että jos huomataan jonkun nappulan suojaavan ruutua tai nappulaa, johon halutaan päästä, voi sen yrittää harhauttaa pois sitä suojaamasta. Tämä on eräs tehokkaimmista taktisista menetelmistä käytännön pelissä. Sukua tälle on nappulan ylikuormittaminen, missä käytetään hyväksi sitä, että, jos jollakin nappulalla on monta eri thetävää, niin laitetaan se tekemään yksi niistä, niin se ylikuormittuu, eikä voi hoitaa toista. Tässä on eräs esimerkki:

Musta ratsu olisi kiva saada pois suojaamasta g7-ruutu, kun siitä saisi daamilla matin. No näin se käy: 1. Rg5 Rxg5 2. Dg7# Ratsu oli pakko lyödä, koska uhkasi matti h7:stä, mutta g7-ruutu unohtui. [10]

Yksikertaisia uhraussommitelmia

Näitä kaikkia edellä mainittuja taktisia teemoja voi käyttää yhdessä muodostamaan sommitelman. Sommitelman päämääränä on tavallisesti saada aikaa matti tai voittaa materiaalia. Sommitelmiin liittyy usein uhrauksia, jotta haluttu päämäärä saavutetaan. Uhrauksesta odotetaan tietysti saatavan vähintään yhtä suuri kompensaatio jollakin tavoin. Tässä on esitelty muutamia tyypillisiä uhrauksia, joissa on selkeästi saatu uhraukselle vastinetta:

Mustan kuningas on hiukan paljas, joten tästä löytyy sommitelma: 1. Txh7+!! Kxh7 2. Dh3+ Kg7 3. Lh6+ Kf6 4. Dh4+ Kf5 5. Df4# tai jos 4...g5, niin 5. Dxg5#. Kun kuningas saadaan ajettua keskelle lautaa, matti tulee usein melkein itsestään. [10] Seuraavassa on tyypillinen lähetin uhraus:

1. Lxh7+! Kxh7 2. Dh4+ Kg8. Jos 2...Kg6, niin 3. Dh5#. 3. Rg5 g6 4. Td7 ja valkea voittaa, koska jos 4...Lxd7, niin 5. Dh7# ja lyönti daamilla johtaa samaan: 4...Dxd7 5. Txd7 Lxd7 6. Dh7# tai 5...Tf7 6. Txf7 Lxd7 7. Dh7#. [10] Tässä on toinen lähetin uhraus:

1. Lxf7+ Kxf7. Jos 1...Kh8, niin 2. Rf6+ Lh6 3. Txh6+ Kg7 4. Th7#. 2. Db3+ Ke8 3. Dg8+ Df8 4. Rxf8 Re7 5. Dxg7 Lb5+ 6. Kf2 Td7 7. Rxd7 Lxd7 8. Dxe7#. Muissa muunnelmissa matti tulee nopeammin. Esimerkiksi 3...Lf8 4. Dxg6# ja 4...Tc8 5. Rxd7+ Lf8 6. Dxf8#. [10]


Pääsivulle