Aloittelijan opas / Ohjeita avaukseen

Avauksen tavoite

Yksinkertaistaen pelin avauksen ideana on tuoda kaikki joukot kentälle, jotta itse taistelu voisi alkaa. Aloitusruuduissaanhan useimmat nappulat ovat hyvin passivisia, koska sotilasmuuri estää niitä liikumasta.

Avauksessa pitäisi pystyä ottamaan keskusta haltuun, kehittämään nappulat nopeasti järkeviin paikkoihin ja turvaamaan kuninkaan asema. Näiden kolmen piirteen huomioiminen auttaa aloittelijaakin avaamaan pelinsä tyydyttävästi.

Keskustan hallinta

Keskustan hallinta on tärkeää, koska se, joka hallitsee keskustaa, hallitsee koko lautaa. Vaikka toiminta tapahtuisi sivustalla, täytyy nappulat usein siirtää paikalle keskustan kautta. Muulla tavoin siihen kuluisi useimmiten turhaa aikaa, jonka olisi voinut käyttää järkevämminkin. Keskustassa nappulat ovat lisäksi aktiivisimmillaan. Lähetti hallitsee eniten ruutuja keskustasta, ratsu viihtyy keskustan ruuduilla, jos sotilaat eivät sitä häiritse ja tornit ja daamikin saavat useimmiten eniten vapaata tilaa keskustassa. Loppupelissä jopa kuningas on tärkeää tuoda keskustaan.

Keskustan hallinta toteutetaan usein sotilaiden avulla, koska ne estävät tehokkaasti vihollisen arvokkaampien nappuloiden siirtymistä niiden eteen. Parhaimmillaan valkean sotilaat ovatkin d4:ssä ja e4:ssä ja mustalla vastaavasti d5:ssä ja e5:ssä. Kuitenkin turhia sotilaan siirtoja pitäisi välttää, joten parhaita ovat aluksi vain keskustasotilaiden siirrot, jotka ottavat tilaa keskustassa.

Niin sanottu hypermodernikoulukunta, joka syntyi 1900-luvun alun vuosikymmeninä tarjoaa toisen tavan hallita keskustaa: sotilaita ei heti pelata keskustaan, vaan sitä hallitaan kauempaa muilla nappuloilla ja siirretään sotilaat keskustaan vasta, kun se on hallussa. Tällöin usein vastustaja pääsee rakentamaan ideaalisen sotilaskeskustan tai leveän sotilasrintaman, mutta se tarjoaa myös selkeän hyökkäyskohteen. Alottelijoiden kannattaa välttää tällaista lähestymistapaa, koska jos vastustajan sotilaskeskustan murtaminen ei onnistukaan, jää asema usein ahtaaksi ja vastustajan tehtävä helpottuu, kun hänellä on enemmän tilaa.

Nopea kehitys

Koska nappulat ovat alkuasemissaan passiivisia, on ne tärkeää tuoda nopeasti aktiivisemmille ruuduille. Tästä nappuloiden kehittämisessä pohjimmiltaan on kyse. Aktiivisemmat nappulat omaava pelaaja hallitsee lautaa ja pystyy toteuttamaan suunnitelmiaan paremmin ja määräämään pelin tahdin. 1800-luvun parhain pelaaja Paul Morphy osoitti tämän hyvin omissa peleissään. Nappuloita kehitettäessä on tärkeää huomioida paitsi se, että kaikki upseerit on kehitettävä, niin myös se minne ne siirtää. Epämääräinen nappuloiden siirteleminen ei ole niiden kehittämistä.

Kaikkien nappuloiden kehittäminen on tärkeää ennen kuin aloittaa esimerkiksi kuningashyökkäyksen. Usein aloittelijoiden näkee yrittävän nopeaa mattia esimerkiksi lähetillä ja daamilla, mutta jos muut nappulat seisovat lähtöruuduissaan on yritys turha, koska vastustaja pystyy kehittämään omat nappulansa samalla, kun puolustautuu yhden siirron uhkia vastaan. Pian hän saa aloitteen ja hänen aktiiviset nappulansa jyräävät alleen ennenaikaista hyökkäystä yrittäneen harvat joukot. Yleensä hyvä järjestys kehittää nappulat on ensin ratsut, sitten lähetit, lopuksi tornit ja daami. Aina on tietysti huomioitava tilanne laudalla, eikä noudattaa orjallisesti jotain kaavaa.

On tärkeää tietää minne nappulat pitää pelata, jotta niiden siirrot eivät mene hukkaan. Usein sotilasasema sanelee minne nappulat kuuluvat, mutta yleissääntönä ne ovat parhaiten ruuduilla, joissa ne hallitsevat mahdollisimman paljon muita ruutuja ja keskustaa. Niinpä ratsut pelataan usein c3:een ja f3:een (mustalla c6:een ja f6:een), tornit keskustalinjoille d tai e, jos niillä ei ole sotilaita ja lähetit niin, että sotilaat eivät blokkaa niiden linjoja. Nämä ruudut riippuvat tietysti avauksesta ja eri avauksilla ovat tyypillisiä erilaiset asetelmat.

Kuninkaan turvaaminen

Shakkipelin tavoite on saada vastustajan kuningas mattiin ja kaikki muut tavoitteet ovat vain välitavoitteita, jotka auttavat tuon päämäärän saavuttamiseksi. Niinpä kuninkaan turvallisuus onkin keskeistä jo avauksesta lähtien. Kuningas on parhaassa paikassa nurkassa, koska nappulat ovat aktiivisemmillaan keskustassa ja siellä olisi vaara joutua pikaisesti mattiin.

Yleensä kuninkaan turvallisuudesta voi parhaiten huolehtia linnoittautumalla aikaisin (mieluiten ensimmäisen viiden siirron aikana) ja pitämällä kuninkaan edessä ehjän sotilasrintaman. Esimerkiksi, jos valkea linnoittautuu lyhyesti, tulee hänen kuninkaansa g1:een ja sotilaiden pitäisi olla silloin f2:ssa, g2:ssa ja h2:ssa, jotta kuninkaan turvallisuus olisi paras mahdollinen. Myös muita nappuloita kannattaa pitää kuninkaan lähellä puolustustarkoituksessa ja lisäksi yrittää estää vastustajan nappuloita pääsemästä liian lähelle.

Koska linnoittautumisen voi tehdä joko lyhyenä tai pitkänä on tarkkaan mietittävä kumpi on paras kyseisessä asemassa. Yleisin linnottautuminen on lyhyt linnoittautuminen, koska sen voi tehdä aiemmin, koska tällöin on vähemmän nappuloita siirrettävänä pois tieltä. Lisäksi lyhyt linnoittautuminen on hiukan varmempi, koska kuningas tulee heti lähelle nurkkaa. Toisaalta pitkä linnoittautuminen antaa usein hyvät hyökkäysmahdollisuudet. Erityisesti, jos pelaajat linnoittautuvat eri puolille, on kuninkaan asema vaarassa ja hyökkäys on silloin paras puolustus.

Avaus kokeiluja

Annetaanpa valkean koettaa miksi nuo edellä mainitut säännöt ovat tärkeitä. Rikotaan ensin keskustan hallintaa koskevaa neuvoa ja aloitetaan reunasotilaalla. Sitten liikutetaan vain daamia ja unohdetaan kehitys. Lisäksi kuningas jätetään keskelle.

1. a4 Tornin saa varmaankin täältä kentälle...

1...e5 Oho, nyt ei voikaan pelata 2. Ta3, kun lähetti lyö tornin pois.

2. h4 Yritetään toista tornia!

2...d5 Ahaa, ei tuokaan näytä onnistuvan.

3. e3 Nyt daami tulee peliin.

3...Le7 Nyt taitaa onnistua, kun musta ei estänytkään suunnitelmaani.

4. Dh5 Haa! Nyt uhkaan e5-sotilasta.

4...e4 No, ei tuo mitään haittaa...

5. De5 Uhataan g7-sotilasta.

5...Rf6 Ai, tuon saikin tuohon väliin.

6. Dg5 Taas uhataan g7:ää

6...Rg4! Mitä nyt? Musta ei huomannutkaan, että g7 oli uhattuna!

7. Dxg7 Otetaan sotilas pois, kun ei suojattu!

7...Lf6 Nyt musta uhkaa daamia. Sitä kai pitäisi siirtää, mutta minne? Se joutuisi lyödyksi joka ruudussa!

8. Dxh8 No, otetaan torni, kun se on arvokkain nappula, jonka saan lyötyä.

8...Lxh8 äh, mitähän sitä sitten tekisi?

9. Ta3 Ai niin, nyt sen tornin saa ulos, kun lähetti on muualla.

9...Lf6 Eihän tuo nyt oikein tee mitään muuta kuin uhkaa sotilasta.

10. f3 Olenpa ovela, uhkaan ratsua, kun se on arvokkampi kuin sotilas.

10...Lxh4+ Shakki. Kuningasta on kai siirrettävä, mutta sitten kyllä otan sen ratsun.

11. Ke2 Olkoon vaikka tuossa.

11...Rf2 Nyt ratsu uhkaakin tornia.

12. Th2 Tuossa se on turvassa.

12...Lg3 Lähetilläkö tällä kertaa?

13. Txh7 Sotilas oli lyötävissä, onpa huolimatonta.

13...Df6 Lasketaanpa nyt. jos musta ottaa f3-sotilaan ensi siirrossa ja lyön takaisin, niin Lf5 uhkaisi sotilasta c2:ssa ja tornia yhtäaikaa. Eli siis...

14. Tc3 Suojaa c2:n ja uhkaa c7-sotilasta.

14...Lf5 Uhkaa taas tornia.

15. Th5 Tuossa se on turvassa

15...exf3 Nyt musta ottaa sotilaan.

16. gxf3 Lyön vain takaisin.

16...Lxc2 Musta otti kuitenkin sotilaan. Jäiköhän tuo torni huomaamatta?

17. Txc2 Nyt minulla on sentään jotain korvausta siitä daamista.

17...Da6+ Ai, tuo on paha. Pakko siirtää kuningasta.

18. Ke1 Tuo on vapaa ruutu.

18...Re4+ Mitä nyt? Tuo ratsu siirtyi pois lähetin edestä eli se on shakki.

19. Kd1 Ei ole muita vaihtoehtoja.

19...Dxf1# Matti!

Valkea sai kokea karvaimman kautta huonon avauksen seuraukset. Ensin meni daami sitten kuningas joutui mattiin!

Joitakin hyviä avauksia

Espanjalainen puolustus

Espanjalainen puolustus alkaa siirroilla 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Lb5. Tämä on suurmestarienkin piirissä suosittu avaus ja sopii aloittelijoillekin. Lähijatko voisi olla 3...a6 4. La4 Rf6 5. O-O Le7 6. Te1 b5 7. Lb3 d6 8. c3 O-O 9. h3 Ra5 10. Lc2 c5 11. d4 pienin eduin valkealle. [1]

Italialainen peli

Italialainen peli alkaa siirroilla 1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Lc4. Tämä on hiukan terävämpi avaus, mutta opettavainen aloittelijoille. Eräs muunnelma jatkuu 3...Lc5 4. c3 Rf6 5. d4 exd4 6. cxd4 Lb4+ 7. Rc3 tasaisin pelein. [1]

Venäläinen puolustus

Venäläinen puolustus alkaa siirroilla 1. e4 e5 2. Rf3 Rf6. Musta lähtee heti rohkeasti haastamaan valkeaa vastauhkauksella. Jos valkea lyö 3. Rxe5 ei heti kannata lyödä takaisin 3...Rxe4, koska 4. De2:n jälkeen Ratsu joutuu ilkeään kiinnitykseen, koska jos 4...Rf6, niin 5. Rc6+ Le7 6. Rxd8 menettää daamin. Toisaalta 4...d5 saa vastauksen 5. d3 ja ratsu on pulassa. Parempi on pelata esimerkiksi 3...d6 4. Rf3 Rxe4 5. d4 d5 6. Ld3 Le7 7. O-O Rc6 antaen mahdollisuuksia molemmille pelaajille. [1]


Pääsivulle